vissza a főoldalra

2000. február Kesernyés
A rendező kérésére, a gyártásvezető szerez szállást és étkezést egy dimbes-dombos kis faluban. Készül a forgatókönyv. Elképzelés: eredeti helyszínekre és szereplőkre írni a forgatókönyvet.

2000. március-április Kesernyés
Forgatás előkészítés.

2000. május 22. Kesernyés
Forgatás.
Első nap. Már a reggel nyolc órás találkozónál nem jelenik meg a stáb nagy része. Egy kis veszekedést követően az elkövetkező napokban a késések nem ismétlődnek. Van azonban ennél is nagyobb gond: zuhog az eső és természetesen fél nap külső van tervezve, a statiszták nagy része, bár megígérte, nem jött el, és az operatőr sem érkezett meg a hajnali vonattal. Mindenki szereplőket keres a faluban. A falu egyik vállalkozónője, a kocsma tulajdonosa segít rajtunk. Tíz perc múlva szállingózni kezdenek a kocsmába az emberek. Abból tudjuk, hogy a forgatásra jöttek, hogy a stáb költségére kérik az italukat. Megérkezik az operatőr, pillanatok alatt bevilágítja a helyszint, elkezdődik a forgatás. Mire a külső képek következnek, kisüt a nap.

2000. május 23. Kesernyés
A forgatás 2. napja.
Éppen elvirágzott az akác, vége felé tart a méhek hordása. Tervünk a Méhész tanyáján forgatni. Az előző napi esőzések azonban annyira feláztatták a környék földútjait, hogy a felszerelést sehogyan sem lehet a helyszínre szállítani. A stáb tagjai nem bánják, hogy aznapra megússzák a több millió méhhel való találkozást. Bár az optikasor kivételével mindent átpakolunk egy bérelt traktor utánfutójára, a nagy sárral azonban a traktor sem birkózik meg. Így a sokkal könnyebben megközelíthető réten kezdünk neki az amúgy másnapra tervezett jelenetnek. Kétségbeesésünkben a kocsmakertben inzertezünk, míg a gyártás előteremti a jelenethez szükséges vadnyulat, gyöngytyúkot, lovaskocsit és két éticsigát. A jelenetben szereplő Mari nénit már az ebéd mellől rángatjuk el a közeli dombra. Mire a kamera felér a rétre, és a Panther-t összeszerelik, a gyártás is megérkezik az ebéddel. Gyöngytyúk helyett csak kendermagost találtak, de a különbség a zömében pesti stáb számára csak a forgatás végére derül ki. Az utolsó snittek felvételére már napnyugtakor kerül sor. És lenne még mit felvenni, ha nem sötétedne be. Este disznótoros vár minket a kocsmában.

2000. május 24. Kesernyés
A forgatás 3. napja.
Most már feltétlenül meg kell közelíteni a Méhész tanyáját. Dóczi, a fővilágosító elindul a tegnap óta kissé felszáradt, sáros úton a néhány hete vásárolt, megpakolt kisbusszal, de harminc méter után fennakad. A kisbusz mind a négy kereke a levegőben forog. Telefonálunk a gyártásvezetőnek, de Kesernyésen nincs vétel. Így várnunk kell a diszpó szerint csak egy óra múlva érkező stábtagokra. Rendre meg is érkeznek, de tovább menni ők sem tudnak, az elakadt kisbusz elzárja az utat. A gyártás rövid időn belül szerez egy traktort, ami kihúzza. Átpakolunk a traktor utánfutójára. A stábot egy éppen arra járó lovaskocsi viszi a helyszínre. De út közben eltörik a petrencerúd. Az ősz kocsis meg sem lepődik, lyukat üt a megmaradt boton, a szekérhez rögzíti, és invitál újra a kocsira. Mindenki gyalog megy tovább. A stábfotósról itt derül ki, hogy allergiás a méhcsípésre, ami számára halálos fenyegetettség. Végül megérkezünk a tanyára, a méhész meglepetten fogad, épp a legnagyobb munkában találjuk. Azért néhány jelenet erejéig hajlandó megszakítani a pörgetést és szerepelni a filmben a megbeszéltek szerint. Megint dél van, mire elkezdjük a forgatást. A hatmillió méh között az egész stábnak sikerült egy csípéssel megúsznia ezt a napot. Éppen a fokuspullert, Ignácz Andrást éri a csípés, mivel ő áll a legközelebb a méhekhez. Estefelé már a fotósunk is, persze állig begombolkozva, és csak két percre, bemerészkedik a tanyára, hogy néhány képet készítsen. Visszafelé a patakparton, egy másik úton, Pista bácsi Barkaszának platóján, szódásüvegek között érünk a faluba. A forgatás végeztével haza Pestre.

2000. június 6
Az ORTT által kiírt pályázat beadása. Miután a Hunnia elutasította, a Mokép Rt. adja be a forgatókönyvet.

2000. szeptember
A kuratórium megszavazza a Hukkle című film számára, az első körben szükséges 23 millió forintot.

vissza