A 33. Magyar Filmszemle díjai
filmhu, 2002. február 05.;


Megszületett a döntés! A fődíjat idén a Chico viszi haza, legjobb rendezőnek Kamondi Zoltánt választották, a legjobb elsőfilmnek pedig a Hukkle bizonyult. Az idei esztendőben a filmszemlén jelenlévő külföldi kritikusok GENE MOSKOWITZ DÍJát Pálfi György Hukkle és Mundruczó Kornél Szép napok című filmje kapta megosztva.

A versenyben lévő játékfilmek illetve kísérleti és kisjátékfilmek díjait a játékfilmes zsűri ítélte meg, melynek tagjai: Koltai Lajos operatőr - a zsűri elnöke, Fehér György rendező, Gyarmathy Lívia rendező, Kövesdi Gábor kritikus, Mezey Katalin író.

Játékfilm

A zsűri a FŐDÍJat ebben az évben a Chico című filmnek ítélte. Rendező: Fekete Ibolya, Operatőr: Jancsó Nyika, Erdélyi Mátyás, Antonio Farias, Forgatókönyvíró: Fekete Ibolya, Vágó: Kornis Anna, Hangmérnök: Juhász Róbert, Díszlet: Mladen Ozbolt, Jelmez: Snjezana Skrinjarie.
A zsűri a RENDEZŐI DÍJat Kamondi Zoltánnak ítélte Kísértések című filmjéért.
Az OPERATŐRI DÍJat megosztva ítélte oda a játékfilmes zsűri ifj. Seregi Lászlónak Az utolsó Blues és Medvigy Gábornak a Kísértések című filmben nyújtott operatőri munkájáért.
A zsűri a RENDEZŐI LÁTVÁNY DÍJat Gulyás Gyulának ítélte Fény hull arcodra… című filmjéért.
A zsűri a LEGJOBB FORGATÓKÖNYV DÍJát a Pozsgai Zsoltnak, Dörner Józsefnek és Zsigmond Dezsőnek ítélte Hetediziglen című filmjükért.
A zsűri PRODUCERI DÍJban részesítette Durst Györgyöt.
A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA megosztva: Tolnai Szabolcs Arccal a földnek című filmjéért és Mundruczó Kornél Szép napok című filmjéért.
A zsűri ELSŐFILMES DÍJban részesítette Pálfi Györgyöt Hukkle című filmjéért.
A zsűri ELSŐFILMES FORGATÓKÖNYV DÍJban részesítette Miklauzic Bencét és Maruszki Balázst az Ébrenjárók című filmjük forgatókönyvéért.
A LEGJOBB NŐI ALAKÍTÁS DÍJát a zsűri Nagy Marinak adományozta a Hetediziglen című filmben nyújtott alakításáért.
A LEGJOBB FÉRFI ALAKÍTÁS DÍJát a zsűri Gazsó Györgynek adta az Ébrenjárók és a Kísértések című filmben nyújtott alakításáért.
A LEGJOBB NŐI KARAKTER ALAKÍTÁS DÍJát a zsűri Tóth Orsolyának adományozta a Szép napok című filmben nyújtott alakításárért.
A LEGJOBB FÉRFI KARAKTER ALAKÍTÁS DÍJát a zsűri Rajhona Ádámnak adományozta a Hetediziglen és az Aranyváros című filmekben nyújtott alakításáért.
Az ARANYOLLÓ DÍJat a zsűri Kornis Annának ítélte a Chico című filmben nyújtott teljesítményéért.
A MIKROFON DÍJat Sipos István kapta a zsűritől a Hamvadó cigarettavég című filmben végzett munkájáért.

Kísérleti-kisjáték kategória

A KÍSÉRLETI-KISJÁTÉK KATEGÓRIA DÍJát a zsűri a Szafari című filmnek ítélte, amelynek rendezője: Pölcz Boglárka és Pölcz Róbert.
A KÍSÉRLETI-KISJÁTÉK KATEGÓRIA RENDEZŐI DÍJát a zsűri Forgács Péternek ítélte Bibó breviárium című filmjéért.
A KÍSÉRLETI-KISJÁTÉK KATEGÓRIA PRODUCERI DÍJát Muhi Andrásnak ítélte a zsűri a Citromfej és a Legkisebb film a legnagyobb magyarról… című filmekért.

A 33. Magyar Filmszemle nem fikciós film zsűrijének (tagjai: Korniss Péter fotóművész - a zsűri elnöke, Andor Tamás operatőr, Ferenczi Gábor rendező) döntése alapján.


Dokumentum kategória FŐDÍJat Almási Tamás kapta Sejtjeink című dokumentumfilmjéért.
A filmszemle nem fikciós zsűrije a RENDEZŐI-OPERATŐRI DÍJat Füredi Zoltánnak ítélte az Északföld című filmjéért.
A DOKUMENTUMFILM-KATEGÓRIA DÍJát Kogut Szandra nyerte Magyar útlevél című filmjével.
Az ISMERETTERJESZTŐ-KATEGÓRIA DÍJat Tóth Zsolt Marcell és Fiar Sándor kapta a Fortyogó Föld című filmjéért.
A nem fikciós zsűri KÜLÖNDÍJában Kármán Irén részesült Rozi című filmjéért.
Az idei esztendőben a filmszemlén jelenlévő külföldi kritikusok GENE MOSKOWITZ DÍJát Pálfi György Hukkle és Mundruczó Kornél Szép napok című filmje kapta megosztva.
A MOZISOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK DÍJát az előző évi filmszemle óta elért nézettségi adatok alapján Kabay Barna és Koltay Gábor vehették át Meseautó illetve Sacra corona című filmjeikért.

Az internetes közönségszavazatok alapján az idei filmszemlére a magyar film honlapja által a legjobb filmnek felajánlott FILMHU-DÍJat, egy nagy értékű multimédiás számítógépet az Ébredések című filmjéért Miklauzic Bence kapta. A Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóinak NYAKKENDŐ DÍJát Bíró Miklós operatőr vehette át.

Budapest, 2002, február 5.


vissza