Kultúra, 2001. május 12.

Fura magyar némafilm: kamerák figyelik a gyöngyvirág növését
DISZNÓ A FŐHŐS

Kétszázkilós a Hukkle című film főszereplője. A feltörekvő sztár csak néhány órát töltött a kamera előtt, de máris sztárallűrjeitől szenved a stáb. Ha a művész úr morcos lesz, nincs más megoldás: le kell fújni a forgatást. Rövid sminkelés a pocsolyában, és újra kezdőthet a munka. Jimmy, a főszereplő egy jól megtermett kan disznó.

Rendhagyó játékfilmet készít Pálfi György és csapata. Másfél évvel ezelőtt az ifjú direktor betért egy falucska kocsmájába. A helyiek még nem sejtették, hogy ez a városi fiatalember hamarosan egy egész stábbal tér vissza. A szereplőknek nincs szüksége különösebb szakmai tapasztalatra: mindannyian saját magukat alakítják, Józsi bácsi megmarad Józsi bácsinak, Erzsi néni pedig Erzsi néniként tűnik fel a vásznon. Kesernyés a falucska fantázianeve, de hogy pontosan melyik településről van szó, azt az alkotók nem árulták el. Egyiküknek az lesz a feladata, hogy a háza előtt hangos csuklásokkal edja meg a produkció ritmusát...
A Hukkle némafilm lesz, hogy a világon bárhol, nyelvi problémák nélkül bemutathassák. Emberek, állatok és növények egyaránt láthatók benne. Három kamera például hat hete figyeli egy gyöngyvirág lassú, de biztos növekedését.
A készülő film érdekessége az is, hogy a címszerepben Jimmyt, a disznót láthatjuk majd. Szó sincs homi Babe-utánzatról, hiszen ez a jószág kicsinek és aranyosnak aligha mondható. Két gondozója arra kérte a filmeseket, hogy ne nyagassák sokáig a művész urat, mert nem érdemes veszekedni vele. Ha úgy gondolja, hogy véget ért számára a műszak, akkor le kell húzni a rolót. Veszélyes lehet egy ekkora disznó, baj esetén érdemes kiválasztani egy szép, magas fát. A coca eddig jól viselkedett, lakókocsi helyett a pocsolyában piheni ki fáradalmait. Pálfi rendező egyedül attól a jelenettől tart, amikor Jimmynek egy békát kell a víbe ugratnia. Valószínűleg 15-20 varanggyal felszerelkezve kezdik majd el a forgatást.

Kordos Szabolcs


vissza